Najčastejšie otázky
Musí zamestnávateľ vyplatiť odmenu za prácu bez podpísanej dohody?
Podľa § 228a Zákonníka práce musia byť dohody o pracovnej činnosti, vrátane rozsahu pracovného času, uzatvorené písomne, inak sú neplatné. Keďže ste dohodu nepodpísali, pracovnoprávny vzťah neexistuje.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň,
ako ukončíme dohodu o pracovnej činnosti zamestnancovi, ktorý prestal chodiť do práce a nekomunikuje so zamestnávateľom? Ak mu pošleme výpoveď s výpovednou dobou 15 dní, ako započítame tých 15 dní pri odmeňovaní (ako pravidelný príjem)? Alebo inak povedané, ako evidujeme jeho dochádzku, kým mu nedokončíme dohodu?
Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
ak by ste dali zamestnancovi výpoveď a počas výpovednej doby by zamestnanec neprišiel do práce, tak mu dáte absenciu alebo neplatené voľno.
Namiesto ukončenia dohody o pracovnej činnosti výpoveďou by ste mohli dohodu ukončiť so zamestnancom okamžite. Ako dôvod by ste uviedli závažné porušenie pracovnej disciplíny. Zákonník práce síce závažné porušenie pracovnej disciplíny nedefinuje ale ide o taký dôvod, pre ktorý nemožno od zamestnávateľa spravodlivo požadovať, aby čakal na uplynutie výpovednej doby a ďalej zamestnanca zamestnával.
Podľa § 228a ods. 4 Zákonníka práce, "Dohodu o pracovnej činnosti možno uzatvoriť najviac na 12 mesiacov okrem dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce, ktorú možno uzatvoriť najviac na 8 mesiacov. V dohode možno dohodnúť spôsob jej skončenia. Okamžité skončenie dohody možno dohodnúť len na prípady, v ktorých možno okamžite skončiť pracovný pomer. Ak spôsob skončenia nevyplýva priamo z uzatvorenej dohody, možno ju skončiť dohodou účastníkov k dohodnutému dňu a jednostranne len výpoveďou bez uvedenia dôvodu s 15-dennou výpovednou dobou, ktorá sa začína dňom, v ktorom sa písomná výpoveď doručila."
Podľa § 68 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer výnimočne a to iba vtedy, ak zamestnanec porušil závažne pracovnú disciplínu." Podľa § 70 Zákonníka práce, "Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnávateľ aj zamestnanec urobiť písomne, musia v ňom skutkovo vymedziť jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, a musia ho v ustanovenej lehote doručiť druhému účastníkovi, inak je neplatné. Uvedený dôvod sa nesmie dodatočne meniť."
Musí zamestnávateľ vyplatiť odmenu za prácu bez podpísanej dohody?
Dobrý deň,
chcem sa opýtať na záležitosti súvisiace s uzatvorením Dohody o pracovnej činnosti. Dňa 1. júna som bola prihlásená do systému sociálnej poisťovne ako dohodár - plavčík, nakoľko mám oprávnenie vykonávať túto činnosť. S navrhnutou dohodou som však nesúhlasila, chcela som v nej zmeniť údaj o počte odpracovaných hodín z 1 na 10 týždenne, a tak som dohodu nepodpísala. Napriek tomu som 2. júna nastúpila do práce a odvtedy som odpracovala spolu 18 hodín. Nechcem pracovať "na čierno" v zmysle znenia dohody, keďže pracovať ako plavčík v aquaparku na 1 hodinu týždenne sa ani nedá, pretože denný pracovný čas sa pohybuje medzi 9-12 hodinami. Na recepcii aquaparku sa zakaždým zapisujeme (čas príchodu, odchodu a počet odpracovaných hodín). Zamestnávateľ teda bez vzájomnej dohody a môjho súhlasu ukončil dohodu o pracovnej činnosti bez udania dôvodu, hoci ja nechcem ukončenie podpísať, keďže som nepodpísala ani samotnú dohodu. Čo mám teda robiť, keďže chcem pracovať ako plavčík? Moja prosba o úpravu dohody bola len ústna, takže musel zamestnávateľ podľa svojich povinností zapísať ma do systému sociálnej poisťovne aj bez môjho podpisu? Ako je chránený dohodár v takomto prípade? Ďakujem za odpoveď a pomoc.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
Podľa § 228a Zákonníka práce musia byť dohody o pracovnej činnosti, vrátane rozsahu pracovného času, uzatvorené písomne, inak sú neplatné. Keďže ste dohodu nepodpísali, pracovnoprávny vzťah neexistuje. Bez písomnej dohody nemali vykonané hodiny prácu žiaden právny základ a zamestnávateľ nemal povinnosť Vás prihlásiť do Sociálnej poisťovne.
Ako ste uviedli, požiadali ste o úpravu Dohody ústne. V budúcnosti je dôležité mať všetky zmeny písomne potvrdené a až náseldne začať pracovať. Respektívne nezačať pracovať pokým nebudete mať podpísanú dohodu v takom znení čo sa týka pracovného času, v akom to je aj v skutočnosti plánované odpracovať.
Podľa § 228a ods. 3 Zákonníka práce, "Dohodu o pracovnej činnosti je zamestnávateľ povinný uzatvoriť písomne, inak je neplatná. V dohode o pracovnej činnosti musí byť uvedená dohodnutá práca, dohodnutá odmena za vykonanú prácu, dohodnutý rozsah pracovného času a doba, na ktorú sa dohoda uzatvára. Jedno vyhotovenie dohody o pracovnej činnosti je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi."
Vašou prioritou by teraz malo byť čo najskôr uzatvoriť písomnú dohodu a tým legálne upraviť pracovnoprávny vzťah.
A čo sa týka ukončenia dohody, ak by bola platná a ak by ste nedpopísali jej ukončenie, tak zamestnávateľ môže ukončiť dohodu o pracovnej činnosti jednostranne výpoveďou s 15-dňovou výpovednou dobou, ak v dohode nie je uvedené inak.
Podľa § 228a ods. 4 Zákonníka práce, "Dohodu o pracovnej činnosti možno uzatvoriť najviac na 12 mesiacov okrem dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce, ktorú možno uzatvoriť najviac na 8 mesiacov. V dohode možno dohodnúť spôsob jej skončenia. Okamžité skončenie dohody možno dohodnúť len na prípady, v ktorých možno okamžite skončiť pracovný pomer. Ak spôsob skončenia nevyplýva priamo z uzatvorenej dohody, možno ju skončiť dohodou účastníkov k dohodnutému dňu a jednostranne len výpoveďou bez uvedenia dôvodu s 15-dennou výpovednou dobou, ktorá sa začína dňom, v ktorom sa písomná výpoveď doručila."
Ak máte záujem pokračovať v práci, odporúčame rokovanie s Vaším zamestnávateľom na formálne vyriešenie situácie. Možno pomôže tiež konzultácia s právnikom alebo osobou špecializovanou na pracovné právo na ochranu Vašich záujmov.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.