Bezplatná právna poradňa

Dobrovoľné odstupné

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Musí byť odstupné pri skončení pracovného pomeru vyplatené a zdanené oficiálne?

v prípade, že svojmu priamemu nadriadenému (resp. bývalému zamestnávateľovi) dôverujete, tak môžete prijať odstupné aj takouto formou. Je to len o dôvere, pretože ak nebudete mať písomne Váš nárok na odstupné, tak potom Vám ho nemusí vyplatiť a zároveň ho ani nebudete môcť po skončení Vášho pracovného pomeru vymáhať.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň,

Je možné poskytnúť odchodné aj odstupné pri odchode zamestnanca do starobného dôchodku dobrovoľne? V prípade, keď dochádza ku koncu pracovného pomeru dohodou, je stanovená minimálna hranica odstupného (poskytnutého dobrovoľne - nie je to povinnosťou zamestnávateľa)? Zamestnanec je v pracovnom pomere 8 rokov, takže minimálne odstupné by muselo byť trojnásobkom priemerného platu? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

odstupné upravené v ust. § 76 Zákonníka práce má zamestnávateľ povinnosť vyplatiť iba v tom prípade, ak sa pracovný pomer skončil len z dôvodov v tomto ustanovení výslovne uvedených, a to ak sa pracovný pomer skončil z tzv. organizačných dôvodov (výpovedný dôvod podľa § 63 ods. 1 písm. a) a b) zákona) alebo preto, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu. Uvedené sa vzťahu aj na skončenie pracovného pomeru dohodou. Preto rozhodujúci je dôvod skončenia pracovného pomeru. Ak tento nie je naplnený v zmysle uvedeného, nárok na odstupné nevzniká. Ak je tento dôvod skončenia daný a je splnená aj podmienka dĺžky trvania pracovného pomeru, a zároveň vo vzťahu k zamestnancovi ide o prvé skončenie pracovného pomeru po vzniku nároku na dôchodok v zmysle § 76a zákona, je zamestnávateľ povinný zamestnancovi okrem odstupného vyplatiť aj odchodné. Ide o samostatné a navzájom sa nevylučujúce nároky.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Musí byť odstupné pri skončení pracovného pomeru vyplatené a zdanené oficiálne?

Dobrý deň,
koncom februára som dostala výpoveď dohodou k 28. 2. 2025, pretože sa zrušila firma, v ktorej som pracovala. Vo firme som bola 13 rokov a mám nárok na štvormesačné odstupné. Bývalý zamestnávateľ chce, aby sme sa dohodli, že odstupné nebude uvedené v dokumentoch, aby nemusel platiť odvody, a že mi ho vyplatí „na ruku“. Je takýto postup možný? Alebo musí byť zo zákona odstupné uvedené vo výpovedi a riadne zahrnuté? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
v prípade, že svojmu priamemu nadriadenému (resp. bývalému zamestnávateľovi) dôverujete, tak môžete prijať odstupné aj takouto formou. Je to len o dôvere, pretože ak nebudete mať písomne Váš nárok na odstupné, tak potom Vám ho nemusí vyplatiť a zároveň ho ani nebudete môcť po skončení Vášho pracovného pomeru vymáhať.

Zároveň uvádzame, že ak pôjde o skončenie pracovného pomeru výpoveďou, tak v tom prípade by malo byť uvedené vo výpovedi aj odstupné. Ak pôjde o skončenie pracovného pomeru dohodou s uvedením výpovedného dôvodu, tak by v dohode malo byť odstupné uvedené. Ak pôjde o dohodu bez uvedenia dôvodu skončenia, tak potom odstupné nemusí byť súčasťou dohody. 

Podľa § 76 ods. 2 písm. d) Zákonníka práce, "Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, odstupné najmenej v sume štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov."

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.