Otázka
Dobrý deň,
chcel by som sa opýtať, či ak zamestnávateľ odpočíta zamestnancom určitú sumu peňazí, v tomto prípade 100 eur, len preto, že všetci na smene sú mladí ľudia, ktorí podľa nadriadených neustále chodia po hale, ide o diskrimináciu na základe veku alebo nie?
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, vo Vami uvedenom prípade platí ust. § 131 ods. 2 Zákonníka práce, na základe ktorého môže zamestnávateľ len v stanovených prípadoch vykonávať zrážky zo mzdy zamestnanca a Vami uvedený dôvod sa tam nenachádza. Nie je to diskriminácia podľa veku, ale porušenie zákonníka práce na výplatu mzdy v súlade s ust. § 118 a nasl. Zákonníka práce.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.