Čo ak nenastúpim do práce v rámci výpovednej doby ?
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň,
chcela by som sa informovať ohľadom ukončenia pracovného pomeru na základe pracovnej zmluvy. Z určitých dôvodov nebudem môcť po výpovedi z mojej strany naďalej chodiť do práce počas výpovednej doby. V pracovnej zmluve je ustanovené, že ak zamestnanec nezostane v práci počas výpovednej doby, zamestnávateľ má nárok na peňažnú náhradu od zamestnanca vo výške určenej pracovnoprávnymi predpismi. Aby spokojil tento nárok, zmluvné strany uzatvárajú túto dohodu o zrážkach zo mzdy, v rámci ktorej zamestnanec výslovne súhlasí, že zamestnávateľ je oprávnený si tento nárok uspokojiť priamou zrážkou zo mzdy zamestnanca vyplácanej v súlade s touto zmluvou. Na základe vyššie uvedeného by som sa chcela opýtať, či tomu rozumiem správne, že ak počas výpovednej doby nebudem chodiť do práce, zamestnávateľ nemá právo vymáhať odo mňa žiadnu sumu, len ja nemám nárok na výplatu?
Vopred vám ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
áno, máte pravdu. Správne chápete to, čo máte dohodnuté vo Vašej pracovnej zmluve.
Ak počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa nezotrváte, tak on je oprávnený Vám nevyplatiť mzdu ako protiplnenie za to, že nemá už pracovnú silu, aj keď zo zákona má na to nárok.
Rovnako je to tak upravené aj v Zákonníku práce v ustanoveniach o výpovednej dobe.
Podľa § 62 ods. 8 Zákonníka práce, "Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná."
Podľa § 62 ods. 7 Zákonníka práce, "Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.