Najčastejšie otázky
Môžem počas výpovednej lehoty ísť na PN bez predĺženia pracovného pomeru?
počas výpovednej lehoty môžete ísť na pracovnú neschopnosť (PN) a výpovedná lehota bude pokračovať bez jej predĺženia. Výpovedná doba plynie normálne aj počas PN, a teda uplynutím výpovednej doby sa Váš pracovný pomer skončí.
celá odpoveď ›Môže zamestnávateľ zakázať zamestnancovi čerpať nemocenské alebo ošetrovné?
ak Vám zamestnávateľ odopiera Vaše nároky, na ktoré máte zo zákona nárok, postupuje nezákonne. Každý zamestnanec má nárok na čerpanie PN alebo OČR.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, 1. septembra mi začne odchádzať výpovedná lehota dohodou. Od 3. augusta budem však pravdepodobne na pracovnej neschopnosti približne 3 až 4 mesiace, keďže idem na dve náročné plánované operácie. Môžem v rámci PN ukončiť pracovný pomer dohodou? Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
výpovedná doba Vám zrejme uplynie skôr, ako Vám skončí PN (uplynutím ochrannej doby). Nemusíte teda samostatne už ukončovať pracovný pomer. Práce-neschopnosť je čas, kedy je zamestnanec v ochrannej dobe.
Ak vo Vašej otázke píšete, že Vám "začne plynúť výpovedná lehota", dá sa predpokladať že u Vás už došlo k ukončeniu Vášho pracovného pomeru.
Vy ste však dostali výpoveď pred ochrannou dobou.
Podľa § 64 ods. 2 Zákonníka práce, "Ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá."
Váš pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby (posledného dňa Vašej PN).
Môžem počas výpovednej lehoty ísť na PN bez predĺženia pracovného pomeru?
Dobrý deň, dala som výpoveď zamestnávateľovi koncom mája. Výpovedná lehota mi začala plynúť od júna do konca júla. Môžem ísť počas tejto doby na PN, s tým, že pracovný pomer mi aj tak skončí posledným júlovým dňom? Od 1. 8. mám nové zamestnanie a nechcem si predĺžiť výpovednú dobu. Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
počas výpovednej lehoty môžete ísť na pracovnú neschopnosť (PN) a výpovedná lehota bude pokračovať bez jej predĺženia. Výpovedná doba plynie normálne aj počas PN, a teda uplynutím výpovednej doby sa Váš pracovný pomer skončí. Vaša práceneschopnosť nemá vplyv na dĺžku výpovednej doby a pracovný pomer skončí posledným júlovým dňom. Od začiatku augusta teda môžete nastúpiť do nového zamestnania.
Podľa § 62 ods. 7 Zákonníka práce, "Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak."
Iná situácia by bola, ak by Vaša PN (ochranná doba) trvala tak dlho, že by presahovala výpovednú dobu. Vtedy by sa Vám mohla výpovedná doba predĺžiť. Je možné oznámiť zamestnávateľovi, že na predĺžení pracovného pomeru netrváte.
Podľa § 64 ods. 2 Zákonníka práce, "Ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá."
Prajeme Vám veľa šťastia vo Vašom novom zamestnaní. Ak budete mať ďalšie otázky týkajúce sa pracovného práva, neváhajte sa na nás obrátiť.
Môže zamestnávateľ zakázať zamestnancovi čerpať nemocenské alebo ošetrovné?
Dobrý deň,
v našej práci nám vedúci zakazuje využívanie ošetrovného a nemocenského poistenia. Sme kolektív žien a jediná ja som sa odhodlala tieto dávky čerpať. Stres a hnev, ktoré následne zažívam v práci, sú otrasné. Keď som raz mala angínu a bola som sedem dní na nemocenskej, málem ma prepustili a vynadaná som bola tak, že to ani nemožno slovami opísať. Keď mám choré dieťa, neviem, čo robiť. Potrebujem byť s ním doma, ale zároveň to pre mňa predstavuje enormný stres. Bojím sa podať sťažnosť na inšpektorát, lebo nás v práci je málo a mám z toho obavy. Existuje nejaký iný spôsob, ako sa môžem brániť? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
ak Vám zamestnávateľ odopiera Vaše nároky, na ktoré máte zo zákona nárok, postupuje nezákonne. Každý zamestnanec má nárok na čerpanie PN alebo OČR.
Ak ide o vedúceho, ktorý má ešte niekoho nad sebou, tak skúste osloviť jeho nadriadeného.
Ďalej môžete skúsiť všetky kolegyne spísať spoločný podnet, či žiadosť na najvyššieho u Vás s podmienkou, že ak bude pokračovať takéto odopieranie, tak dáte všetky naraz výpoveď.
Zároveň môžere všetky kolegyne spoločne spísať podnet na inšpektorát práce.
Určite by ste nemali pracovať niekde, kde nemáte vytvorené dostatočne priaznivé pracovné podmienky ako aj priaznivé pracovné prostredie.
Podľa § 141 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca v práci počas jeho dočasnej pracovnej neschopnosti pre chorobu alebo úraz, materskej dovolenky, otcovskej dovolenky a rodičovskej dovolenky, karantény, osobného a celodenného ošetrovania chorého člena rodiny podľa osobitného predpisu, osobnej a celodennej starostlivosti o fyzickú osobu podľa osobitného predpisu a počas obdobia, kedy sa osoba, ktorá sa inak stará o dieťa do dovŕšenia jedenásteho roku veku dieťaťa alebo do dovŕšenia osemnásteho roku veku dieťaťa, ak ide o dieťa s dlhodobým nepriaznivým zdravotným stavom, podrobila vyšetreniu alebo ošetreniu v zdravotníckom zariadení, ktoré nebolo možné zabezpečiť mimo pracovného času zamestnanca. Za tento čas nepatrí zamestnancovi náhrada mzdy, ak osobitný predpis neustanovuje inak."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.