Bezplatná právna poradňa

Čerpanie dovolenky po skončení pracovného pomeru?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Otázka

Dobrý deň, chcela by som ukončiť môj pracovný pomer k dňu 30. 6. 2025 a zároveň si ešte vyčerpať zostatkovú dovolenku v rozsahu 26 dní. Mám nárok požiadať zamestnávateľa o čerpanie tejto dovolenky pred skončením pracovného pomeru? V akom znení by mala byť moja výpoveď, ak chcem postupovať týmto spôsobom? Je to možné? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, čerpať dovolenku nie je možné po skončení pracovného pomeru. Dovolenka sa viaže na pracovný pomer, jej dĺžka sa odvíja od počtu odpracovaných dní a preto dovolenka bez pracovného pomeru nie je možná. Výpoveď môžete podať (uplatniť) Vy sama ako zamestnanec, bez uvedenia dôvodu. 

Dovolenku si môžete vyčerpať počas plynutia výpovednej doby po podaní Vašej výpovede. Ak by ste napríklad podali výpoveď v práci do konca tohto mesiaca (jún), tak počas júla a augusta by Vám ešte plynula výpovedná doba. Po uplynutí výpovednej doby sa skončí pracovný pomer. Výpovedná doba môže byť jednomesačná alebo dvojmesačná. To závisí od toho, ako dlho bude trvať Váš pracovný pomer ku dňu doručenia výpovede. Ak to bude viac ako jeden rok, tak výpovedná doba je dva mesiace. Ak to bude menej, tak výpovedná doba je jeden mesiac. 

Výpoveď môžete podať aj bez udania dôvodu, musí byť však písomná a doručená, inak je neplatná. Výpoveď zamestnanca sa podáva podľa § 67 Zákoníka práce a doručuje sa priamo na pracovisku. 

Podľa § 61 ods. 1 Zákoníka práce, "Výpoveďou môže skončiť pracovný pomer zamestnávateľ aj zamestnanec. Výpoveď musí byť písomná a doručená, inak je neplatná."

Podľa § 67 Zákoníka práce, "Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu."

Podľa § 62 ods. 1 Zákoníka práce, "Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby."

Podľa § 62 ods. 6 Zákoníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."

Podľa § 62 ods. 7 Zákoníka práce, "Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak."

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.