Bezplatná právna poradňa

Ako skončiť pracovný pomer k určitému dňu?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Je možné ukončiť pracovný pomer aj v nedeľu?

áno, pracovný pomer je možné ukončiť aj v nedeľu, ak sa na tom zamestnanec a zamestnávateľ dohodnú, alebo ak uplynie výpovedná doba práve v tento deň. Zákonník práce (zákon č.

celá odpoveď ›

Môže zamestnávateľ po opakovanom predĺžení zmluvy na dobu určitú uzavrieť ďalšiu na dobu určitú?

podľa zákona o vysokých školách do kompetencie fakulty patria uzatváranie, zmeny a zrušovanie pracovnoprávnych vzťahov v rozsahu a za podmienok určených v štatúte verejnej vysokej školy. Pokiaľ štatút umožňuje konať samostatne, tak potom by ste podľa môjho názoru mohli konať aj samostatne.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, chcela by som vedieť, kedy mám podať výpoveď, ak mám uzatvorenú pracovnú zmluvu na dobu určitu do 31. 8. 2015, ktorá bola uzatvorená 11. 6. 2012. Chcela by som ju predčasne ukončiť ku dňu 30. 6. 2015. Stačí mi podať žiadosť o výpoveď dohodou posledný deň ukončenia zmluvy, teda 30. 6. 2015, alebo musím to urobiť skôr? Mám nárok si ešte vybrať dovolenku? Musím mať nejakú výpovednú lehotu? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, najjednoduchším spôsobom ako ukončiť pracovný pomer k určitému dňu je uzavrieť so zamestnávateľom dohodu o skončení pracovného pomeru. Podľa § 60 Zákonníka práce, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom. Dohodu o skončení pracovného pomeru zamestnávateľ a zamestnanec uzatvárajú písomne. Odporúčam Vám preto, aby ste svojmu zamestnávateľovi navrhli predmetnú dohodu so skončením pracovného pomeru ku dňu, ktorý požadujete. Pri výpovedi, pracovný pomer skončí uplynutím výpovednej doby, ktorá začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Vzhľadom na to, že mi nie je známy obsah pracovnej zmluvy ako aj okolností doterajšieho čerpania dovolenky, nie je možné sa k otázke aktuálneho vybratia dní odpočinku vyjadriť. 

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Je možné ukončiť pracovný pomer aj v nedeľu?

Dobrý deň,
je možné ukončiť pracovný pomer aj v nedeľu, ak zamestnanec hneď v pondelok nastupuje do inej práce?
Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

áno, pracovný pomer je možné ukončiť aj v nedeľu, ak sa na tom zamestnanec a zamestnávateľ dohodnú, alebo ak uplynie výpovedná doba práve v tento deň. Zákonník práce (zákon č. 311/2001 Z. z.) neobmedzuje ukončenie pracovného pomeru na pracovné dni – rozhodujúci je dátum uvedený v dohode o skončení pracovného pomeru alebo posledný deň výpovednej doby. Ak teda napríklad výpovedná doba končí v nedeľu, pracovný pomer sa skončí týmto dňom a od pondelka môže zamestnanec nastúpiť do nového zamestnania. Odporúčam si však overiť, že všetky formálne náležitosti skončenia pracovného pomeru sú splnené (podpísaná písomná dohoda alebo výpoveď doručená druhej strane). 

Bezplatná právna poradňa

Môže zamestnávateľ po opakovanom predĺžení zmluvy na dobu určitú uzavrieť ďalšiu na dobu určitú?

Dobrý deň,

moja otázka sa týka predĺženia pracovnej zmluvy kolegovi, ktorý má pracovný pomer na dobu určitú. Pracuje na vysokej škole ako servisný technik. Jeho pracovná zmluva mu bola už raz predĺžená na dobu určitú, a teraz by mal mať predĺžený pracovný pomer na dobu neurčitú. Jeho zamestnávateľ, konkrétne fakulta, má záujem o predĺženie jeho zmluvy na dobu neurčitú. Avšak, rektor univerzity mu tento návrh nechce podpísať a žiada fakultu o ukončenie jeho pracovného pomeru z dôvodu šetrenia finančných prostriedkov.

Akú máme možnosť pre predĺženie jeho zmluvy alebo je možné zmluvu k 31.3.2021 ukončiť a od 2.4.2021 ho prijať späť na dobu určitú?

Ďakujem vám vopred za vašu ochotu a pomoc.

Pekný deň!

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
podľa zákona o vysokých školách do kompetencie fakulty patria uzatváranie, zmeny a zrušovanie pracovnoprávnych vzťahov v rozsahu a za podmienok určených v štatúte verejnej vysokej školy. Pokiaľ štatút umožňuje konať samostatne, tak potom by ste podľa môjho názoru mohli konať aj samostatne. To je potrebné však overiť. Bez podrobnejšieho skúmania problému, to nie je možné takto povedať. 

Nemôžete určite urobiť to, že dohodnete pracovný pomer na dobu určitú a potom hneď nový pracovný pomer na dobu určitú. Išlo by o opätovne uzavretý pracovný pomer na dobu určitú. Opätovne dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu je pracovný pomer, ktorý má vzniknúť pred uplynutím šiestich mesiacov po skončení predchádzajúceho pracovného pomeru na určitú dobu medzi tými istými účastníkmi.

Aj na túto situáciu by sa vzťahovala podmienka predĺženia / opätovného uzavretia v období 2 rokov max. 2 krát, ak nejde o výnimky podľa § 48 ods. 4 Zákonníka práce.

Odporúčam preto pozrieť kompetencie fakulty, či môže konať v rozpore s pokynom rektora. Ak áno, tak potom uzavrieť prac. pomer na dobu neurčitú. Je to však komplexná otázka, ktorú by bolo potrebné podrobnejšie preskúmať.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.